En annorlunda ekologisk odling i Härnösand.

I ett slutet och effektivt kretslopp så växer grönsaker och abborrar så att det knakar. På ett finurligt sätt cirkulerar vattnet i systemet så att det renas och syresätts. Avföringen från fiskarna förs till grusbäddar där tomater, purjolök och andra grödor spirar.

Idén är att plantorna får sin näring från fiskarna och fiskarna får rent vatten från växterna.

Bassängen där fiskarna simmar omkring är fyra kvadratmeter och rymmer 2 000 liter vatten och maximalt 100 kilo fisk. Vattentemperatur, näringsinnehåll och PH-värde mäts dagligen.

För varje kilo odlad fisk så blir det tio kilo mycket smakrika grönsaker. Garanterat utan fisksmak!

Målet och visionen är att prova ut tekniken och visa vad som faktiskt är möjligt när naturens lagar följs. Rent affärsmässigt är anläggningen för liten för att vara lönsam. Å andra sidan har det inte heller varit drivkraften. Här handlar det om ett renodlat, i ordets rätta bemärkelse, pilotprojekt. Inspiration är nyckelordet.

Kretsloppsodling är det långsiktiga svaret på vår livsmedelsförsörjning. I det perspektivet är den lilla fisk- och grönsaksodlingen i Kattastrand en storslagen idé. Hittills finns igen liknande anläggning i hela Europa. Frågan är inte om, utan när idéerna från Härnösand slår rot någon annanstans.