Örnen har landat i solens rike.

Bostadsrättsföreningen Örnen i Timrå har lyckats med konststycket att vända en långvarig nedåtgående trend.

Det som föreningen har blivit rikskänd för, och tilldelats utmärkelsen ”Årets Anläggning” för, är satsningen på solenergi. På de taken finns nu tyst arbetande solfångare för att värma vatten och solceller för produktion av el.

Samtidigt lyser det mer och hemtrevligare än någonsin tidigare. Det beror på att i alla gemensamma utrymmen används energisnåla lampor. Dessutom väljer fler och fler av de boende LED-lampor. Solpanelerna hör till de största som har tillverkats i Sverige och bildar samtidigt ny takbeläggning. En stor fördel är att systemet är lättskött och näst intill underhållsfritt.

Det som Örnens projekt så glädjande visar är att gröna och hållbara lösningar också kan vara lönsamma. En avgörande faktor är att upphandlingen sköttes på ett exemplariskt sätt. Föreningen tog hand om den övergripande planeringen och använde sig av delade entreprenader. Från byggstart, till att systemet var igång, hade man full kontroll. På bara drygt tre månader var den första etappen klar.

Bostadssektorn står för närmare 40 procent av energiförbrukningen i Sverige. Det här soliga projektet bevisar att det är möjligt att spara pengar, förbättra trivseln och öka de ekonomiska värdena.