Demonstrationsanläggningen ”Årets prestation” inom solenergi

Solenergi stayett prestation 2009Årets solenergipris för extraordinära prestationer går till en norrländsk entreprenör. Med priset vill föreningen Svensk Solenergi uppmärksamma att solen lyser lite extra i Härnösand, där man på kort tid har skapat en solenergiteknikerutbildning, utvecklat ett unikt solenergiföretag och dessutom lyckats genomföra den första installationen i Sverige med solkyla.

– Allt detta hade varit omöjligt om det inte varit för vår pristagare Joakim Byström, säger Anders Wijkman, som fanns på plats för att överlämna en statyett till härnösandsföretagaren under en ceremoni i Stockholm.

Joakim Byström, som bland annat är vd för solenergiföretaget Absolicon, får priset Årets prestation (2009) med följande jurymotivering:

”Joakim Byström har på kort tid utvecklat och introducerat en tekniskt avancerad solfångare som genererar såväl värme som el. I anslutning har han dessutom initierat en utbildning och utvecklat ett intressant demonstrationsprojekt i Härnösand.”

Lars Andrén, ordförande i Svensk Solenergi, har själv varit delaktig i arbetet med att bygga upp solenergiteknikerutbildningen.
– Utmärkelsen är ännu ett bevis på den unika kompetens som finns inom svensk solenergi. Det här året har vi fått in flera riktigt bra nomineringar, och det är roligt att se hur våra priser blir mer och mer uppmärksammade, säger han.

Branschföreningen Svensk Solenergi har sedan 2004 delat ut pris till Årets anläggning och Årets prestation. Förutom Joakim Byström, prisades Bostadsrättsföreningen Örnen (HSB), Timrå, för en solvärmeanläggning som kombinerats med fjärrvärme.

Anders Wijkman delar ut Solenergiföreningens pris

Härnösandsföretagaren Joakim Byström får solenergipriset ”Årets prestation”. Priset delades ut av Anders Wijkman och Lars Andrén, ordförande i Svensk Solenergi.