Ministern lovar solenergistrategi för Sverige

Solfångare på spanska solkusten

Solenergi blir nästa stora genombrott för Sverige. I alla fall om regeringen får bestämma. Det avslöjade miljöminister Andreas Carlgren när han besökte den unika visningsanläggningen för koncentrerad solenergi i Härnösand.

– Vi har haft stora genombrott för vindenergi och bioenergi. Nu skall vi också ta fram en solenergistrategi för Sverige, för att peka ut riktningen så att detta blir nästa stora genombrott i Sverige utlovar miljöminister Anderas Carlgren.

Solel och solvärme

Miljöministern berättade hur den borgerliga regeringen ökat stödet både till solvärme och solceller och hur han på sina resor runt om i världen möter en stor efterfrågan på sådan teknik. Teknik som även har en lovande framtid i Sverige.

– Vi har i Sverige har mycket större förutsättningar för att använda solenergi än de flesta brukar föreställa sig, förklarar Anderas Carlgren. Utmaningen är att få ut största möjliga energi ur solenergin och just kombinationen med el och värme och här också kyla genom koncentrerad solenergi, det tror jag är en mycket stor chans.

Unik demoanläggning

Ministern var inbjuden av centerpartiet och kommunalrådet Jonny Lundin. Besöket gick först till Heta Utbildningar där Joakim Byström presenterade solenergiteknikerutbildningen och planerna på ett energitekniskt centrum i Härnösand. Därefter besökte Andreas Carlgren närvården och den unika solkyleinstallationen.

Solfångarna följer solen under dagen och koncentrerar solens strålar på solceller. Solcellerna genererar el och överskottsvärmen värmer både ingående duschvatten till sjukhuset och driver en solkyleanläggning. Kylan som produceras kyler röntgenavdelningen.

– Jag tycker det är rätt fantastiskt att vi har en sådan här unik anläggning här i Härnösand säger miljöministern. Kombinationen av koncentrerad solenergi som ger el, värme och dessutom kyla, det tror jag är en väldigt viktig sak att visa upp för hela världen, avslutar Andreas Carlgren.

Video